MARSEĻAS ZIEPJU īsā vēsture
Tā kā Camargue province Francijā jau izsenis bijusi
bagāta ar tādām izejvielām kā olīveļļa, soda un sāls, nav brīnums, ka
viduslaikos tā kļuva par mājvietu pirmo ziepju izgatavošanai Francijā. Tomēr
17. gadsimtā visaktīvākā ziepju ražošana notika blakus esošajā Marseļā – tā laika
tirdzniecības ceļu krustpunktā.
1688. gadā Francijas karalis Luijs XIV nostiprināja Marseļas ziepju statusu un formulas aizsardzību, izsludinot likumu, kas noteica, ka par Marseļas ziepēm saucamas tikai ziepes, kas vārītas vara katlos un tikai no tīras olīveļļas. To gatavošanā tika aizliegts izmantot dzīvnieku taukus. Tie, kas uzdrošinātos neievērot šos noteikumus, riskēja tikt padzīti no attiecīgā reģiona. Tā tika nostiprināta Marseļas ziepju labā slava, kas nav zudusi līdz pat mūsu dienām.